Emily-Jane Lowe, Leven zonder afval
Mijn naam is Emily-Jane Lowe-Townley en ik woon met mijn echtgenoot en drie kinderen
van 6, 4 en 2 jaar in Baarn. Sinds juni 2013 zijn we als het ware overgestapt op een andere levensstijl: leven zonder afval!
van 6, 4 en 2 jaar in Baarn. Sinds juni 2013 zijn we als het ware overgestapt op een andere levensstijl: leven zonder afval!
In het begin was het best een uitdaging om als gezin geen afval te produceren, omdat tegenwoordig bijna alles verpakt zit in plastic maar na een paar weken lukte het verbazingwekkend makkelijk om bijna geen afval te maken. Helaas is niet alles verkrijgbaar zonder verpakking maar ik doe mijn best om altijd alternatieven te zoeken.
Het geeft een enorm voldaan gevoel wanneer ik plastic-vrij boodschappen doe en de vuilnisbak maar niet vol komt. We kopen alleen maar pure producten en maken veel dingen zelf. Het is een fijne manier van leven en ik raad het iedereen aan om het zelf ook te proberen!
Marleen Onwezen, LEI Wageningen UR
Marleen Onwezen heeft Sociale Psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Zij werkt sinds 2009 bij LEI Wageningen UR als onderzoeker en project manager. Haar onderzoeken richten zich op de vraag waarom consumenten duurzame en gezonde keuzes maken, en hoe deze keuzes beïnvloed kunnen worden. Zij heeft een grote interesse in onderwerpen, zoals emoties, sociale normen, persoonlijke waarden, gewoonten en sociale identificatie. Naast haar baan bij LEI Wageningen UR, heeft Marleen een proefschrift geschreven over de invloed van trots en schuld op milieuvriendelijke consumentenkeuzes. Zij is in mei 2014 gepromoveerd.
Internet heeft tegenwoordig een prominente plek in de maatschappij. Mensen spenderen soms wel uren per dag aan sociale media. En het aantal apps op de markt groeit enorm, zo ook de apps gericht op gezonde keuzes en leefstijlen. Zijn deze trends ook van invloed op keuzes van consumenten? En kunnen deze trends gebruikt worden om meer inzicht in de consumptiepatronen van consumenten te krijgen? Deze vragen staan centraal in mijn presentatie op Foodture.
René Sielhorst, Its My Life
Leefstijlcoaching via webvideo, klaar voor de toekomst?
Its My Life is een erkende interventie voor het bedrijfsleven, gericht op meer bewegen, gezonder eten en beter slapen. De persoonlijke coaching van medewerkers ondervindt regelmatig hinder van logistieke problemen, bijvoorbeeld omdat de medewerkers in ploegendienst werken of niet op een vaste werkplek aanwezig zijn. Vanuit die vraag is er met studenten van de Haagse Hogeschool een onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van webvideo coaching. In deze presentatie komen de kansen, maar ook beperkingen aan bod. Is webvideo een serieuze optie voor begeleiding in de toekomst?Corné van Dooren, het Voedingscentrum
Genoeg voedsel voor iedereen?!
De verwachting is dat de wereldbevolking zal groeien naar 9 miljard mensen in 2050. Dat zijn 9 miljard monden om te voeden.De vraag is of dit gaat lukken. In ieder geval niet op de manier zoals we nu eten en met eten omgaan.
Een derde van ons voedsel verspillen we bijvoorbeeld, en dat kan dan echt niet meer. Daarnaast is er geen ruimte voor meer koeien, varkens en kippen om iedereen elke dag een stuk vlees te bieden.
Consumenten maken zich zorgen of er in te toekomst nog wel voldoende, goed en betaalbaar voedsel is.
Terecht, maar er zijn genoeg hoopvolle veranderingen die het tij kunnen keren.
Welcome to the FOODTURE.